InDaily

Adelaide's independent news

Support

Max Pritchard Wins Best Residential House

News

Comments
Comments Print article

See a gallery of images from the Residential and Interior categories at the 2013 Australian Institute of Architects South Australia Architecture Awards.

Named Residential

The John S Chappel Award for Residential Architecture, Houses: Barossa Valley Glass House, Max Pritchard Architect

Architecture award entries often feature complex architectonic forms, along with the necessary structural gymnastics and complex detailing required to achieve dramatic outcomes. In stark contrast to this position the Architect has confidently executed an elegant, refined and understated building that is a delight to behold and experience.

The house is carefully placed on top of a rolling hill and imbedded partially within the ground itself, rather than the safe and predictable locations available on this stunning pocket of land. The landscape rolls with the house, as its 30 meter long pavilion carves out a poetic and evocative plimsoll line – all the while subtlety immersing occupants within the landscape in a unique, unexpected and powerful way.

The pavilion plan ensures that every space has impressive views and a dominant northern orientation. This combined with a raft of conventional and appropriate ESD principles and building technologies produce a house that impacts lightly on our planet’s resources.


The Residential Housing Awards

Residential2

Residential Architecture – Houses – Architecture Award: Residence 2012 – Walter Brooke & Associates

The Architect was faced with a complex spatial brief not usually found in the world of the domestic.  This includes a variety of competing, almost civic functions not normally found in a home.  However, they have created a balanced, unified and harmonious world under the two giant soaring roof forms.

Spaces are well handled, from large public spaces to private intimate personal spaces.  Scale changes make the interior of this house a joy to explore.  One is reminded of a cathedral with its public; more sombre spaces eclipsing the more intermit private spaces, waiting to be discovered in the wings.  This balance between formality and informality, private vs. public is skilfully handled and is the ethos driving this home.

Strong detailing with an emphasis on a natural pallet of stone, timber and glass are reminiscent of iconic 1950’s modernist Adelaide houses.  Here they are re-presented in a new, more refined and crisp way, making the quality of the house perhaps more timeless than its equally enthusiastic,  but perhaps more ‘technologically and economically challenged’, post war brethren.



Residential3

Residential Architecture – Houses – Architecture Award: Rose Park Residence – Dimitty Andersen Architects

 A modern addition to a traditional Victorian Villa has successfully responded to a young family’s brief to produce a practical, individual and tailored home.  Its success lies in carefully considered spaces and experiences, all contained in the confident modern style of the Architect.

The ground floor addition incorporates north and south facing outdoor spaces.  Modern family living is cleverly interconnected within the well considered sculptural spaces, incorporating confident original detailing.

The first floor serpentine addition is largely hidden from the street in respect to the traditional streetscape.  From within the site it is expressed as a strong architectonic form, offering a whimsical kink in its tail.  It holds a number of surprising and delightful details – bold use of patterns, balanced against restrained careful use of colour – all sensitively and skilfully capturing the client’s personality.

A clever roof-top garden is incorporated into the garage outbuilding taking advantage of full sun and views of the hills, whilst maintaining a sense of connection to the main house.

Overall this home delights in its sense of sanctuary – in most part thanks to carefully orchestrated spaces and experiences.  The playful and personal touches show of the successful collaboration between a skilled Architect and an articulate Client, who wanted more than the predictable and safe re-invention of the ubiquitous 19th Century Villa.


Beach House

Residential Architecture – Houses  – Commendations:  Goolwa Beach House – Grieve Gillett Pty Ltd


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Residential Architecture – Houses  – Commendations: The Captain – C4 Architects


Residential Housing (Multiple) Award

Apartment

Residential Architecture-Multiple Housing – Architecture Award: Tectvs – Alta

The Alta Apartments demonstrate a sophisticated and intelligent approach to multi-residential design setting a precedent for inner city apartment living, an important residential typology for the urban densification of Adelaide.

Situated in an enviable position on South Terrace, the building presents as a simple form, wrapped in a band of copper, sympathetic to its context. The Architect has employed a triangular motif to interrupt what would otherwise be a modest façade, a device that is repeated throughout the project in various modes.

Through rigorous planning, all habitable areas are offered good daylight and access to natural ventilation. Each apartment is designed with pragmatic simplicity that delivers spaces that not only provide a functional and flexible canvas for daily life but complement as a subtle backdrop to the picturesque views across the South parklands or the dynamic city skyline.

The material palette could be described as understated, the use of simple honest materials has been carefully composed, acknowledging its exceptional site and further strengthens the connection with the Northern or Southern aspect. The Detailing is sharp and well resolved.


The Interior Architecture Awards

Interior

The Robert Dickson Award for Interior Architecture: Murray Bridge Library – HASSELL

Set at the eastern end of the new Murray Bridge Market Place Shopping Centre, a level below the main shopping area, the new Murray Bridge Library, with its views over the river has radically changed the way local users interact with their library. The Hassell design team engaged with community groups who had a direct impact on the outcome; further research into the history and development of the area, its flora, fauna and geography assisted with the design team developing a strong story and design philosophy for the project.

The success of the briefing, community engagement, design process, and execution can be seen in the huge increase in users of the library, and the general attitude and satisfaction of the staff, who are clearly very proud of their new facility.

The design manages to create spaces within the library to cater for the various local community groups and age groups, including the toy library and children’s area, teenager’s area, café, and multipurpose meeting rooms which are now the favoured meeting place for many community groups.

The flexible space can accommodate gallery openings after hours, large group functions, and the library has a main entry off the street with a new display on local history which can be added to over time.

The new library is a well detailed, well designed and constructed project based on thorough consultation and research, community involvement and commitment to detail by the Hassell team, which is evident in their involvement in all phases of the project, down to trimming the rope ceiling feature themselves.

We value local independent journalism. We hope you do too.

InDaily provides valuable, local independent journalism in South Australia. As a news organisation it offers an alternative to The Advertiser, a different voice and a closer look at what is happening in our city and state for free. Any contribution to help fund our work is appreciated. Please click below to become an InDaily supporter.

Powered by PressPatron

Comments

Show comments Hide comments
Will my comment be published? Read the guidelines.

More News stories

Loading next article